Slalom

Slalom… De formule 1 van het kanovaren. In een snelle, extreem wendbare boot vaar je zo vlug mogelijk een parcours dat met boven het water hangende paaltjes gemarkeerd is. Kracht en explosiviteit zijn natuurlijk van belang, maar bovenal draait het om techniek en timing. Dat maakt van slalom een moeilijk spelletje en het vraagt flink wat oefening om er goed in te worden. Maar het gevoel van een supersnelle lijn door een S-bocht, een perfect geplante duvec-slag of een lekker lopend op-poortje is heerlijk. En als je al die combinaties aan elkaar hebt weten te smeden tot die magische, perfecte run: wauw…

Training op donderdagavond

Als je de registratie van de olympische finale in Londen 2012 bekijkt, lijkt slalom misschien een buitenaards moeilijke discipline. De instap is echter heel laag: je moet enkel van een uitdaging houden. Levitas traint elke donderdagavond op vlak water. We hangen dan een bescheiden parcoursje op tussen twee bruggen en gebruiken de pijlers als extra obstakels. Iedereen probeert vervolgens op zijn eigen niveau de uitgestippelde route steeds beter onder de knie te krijgen. Daarbij coachen we elkaar. Beginnende vaarders leren op die manier heel snel. Voor het ontwikkelen van je bootgevoel en techniek zijn de slalomtrainingen bij uitstek geschikt!

Wedstrijden

Vanuit Levitas wordt deelgenomen aan de wedstrijden van de Holland Cup. Je hoeft geen wedstrijdambities te hebben om op donderdag mee te trainen, maar voor een aantal Levitassers is dat juist waar ze het voor doen. Als je toe bent aan de volgende uitdaging, bieden wedstrijden de mogelijkheid om je verworven technieken te testen op een langer parcours, vaak op (licht)stromend water en tegen andere vaarders. Stromend water betekent een extra dimensie: het komt er ineens op aan om het water goed te ‘lezen’ en de stroming maximaal in je voordeel te gebruiken, zoals onze olympiër Robert Bouten in dit filmpje uitlegt.

Tenslotte

Kom vooral eens meetrainen op donderdagavond (vanaf 18 uur)! Levitas beschikt over een paar snelle slalomraketten en het is een beleving om daar in te varen. Wildwatervaren en kanopolo delen veel technieken met slalom en zij versterken elkaar behoorlijk. Zeker als je wedstrijdambities hebt, is in ieder geval enige wildwaterervaring wel aan te bevelen. Kom eens mee naar Hohenlimburg! Tot snel op donderdag!