Veelgestelde vragen

1. Heb ik als lid van Levitas verplichtingen?
2. Heeft Levitas een ontgroening?
3. Moet ik goed zijn in sport om lid te kunnen worden van Levitas?
4. Moet ik al kunnen kanoën om lid te worden van Levitas?
5. Ik weet eigenlijk helemaal niet of ik kanoën leuk vind. Moet ik dan wel lid worden?
6. Ik heb een lichamelijke handicap. Is het desondanks mogelijk om te kanoën?
7. Voorjaarsactie: hoe, wie, wat, waar?

Twijfel je nog of Levitas de vereniging is die bij je past? Zijn er vragen die je nog graag zou willen stellen? Dan ben je niet de enige, want kiezen voor de juiste vereniging is lastig. Er zijn er ook zoveel! Aarzel daarom niet om je vraag aan ons te mailen: [email protected]. Hieronder staat alvast een aantal veelgestelde vragen. Misschien staat jouw vraag daar ook wel bij.

1. Heb ik als lid van Levitas verplichtingen?

Nee. Nou ja, bijna geen. Lid zijn van Levitas is geheel vrijblijvend, dus als het je niet uitkomt om te komen geeft dat niks. Kom je vaak eten, dan zul je wel af en toe moeten helpen met koken of afwassen, maar dat spreekt voor zich. Als koker eet je trouwens gratis! Het is wel verplicht om twee keer per jaar schoon te maken, samen met een andere Levitasser. Waarschijnlijk ben je een half uur tot een uur bezig met een schoonmaaktaak, dus dat valt hartstikke mee. Als je veel vaart, slijt het materiaal - boten, peddels, vaarkleding, etc. Daarom wordt van je verwacht dat je als actieve kanoër indien mogelijk aanwezig bent op de matdagen. Maar dat is eigenlijk geen verplichting... het is juist hartstikke leuk!

2. Heeft Levitas een ontgroening?

Nee. Wij vinden een ontgroening niet nodig om andere leden beter te leren kennen. Wat we wel hebben is een vergroening, een instapweekend voor alle nieuwe leden (eind augustus/begin september). Eigenlijk is dat een parodie op de ontgroening: we doen allerlei leuke activiteiten om elkaar en de vereniging te leren kennen.

3. Moet ik goed zijn in sport om lid te kunnen worden van Levitas?

Dat hangt helemaal van jezelf af: wat wil je graag doen bij Levitas? Als je fanatiek wil gaan sporten dan kan dat. Ben je al erg goed in sport, dan is dat meegenomen, maar als je je best doet kun je het natuurlijk ook gewoon bij Levitas leren. Misschien ben je niet zo goed in sport, maar wil je dat ook niet worden. Bij kanoën kun je namelijk kiezen voor inspanning en ontspanning. Je leest daar hier meer over.

4. Moet ik al kunnen kanoën om lid te worden van Levitas?

Absoluut niet, dat gaan we je juist leren! En don't you worry: iedereen kan het leren.

5. Ik weet eigenlijk helemaal niet of ik kanoën leuk vind. Moet ik dan wel lid worden?

Dan moet je zeker lid worden, anders kun je er nooit achter komen of je kanoën wel of niet leuk vindt. De meeste nieuwe leden hebben nog nooit gekanood, of alleen een keer op vakantie. Bij Levitas heb je altijd een soort 'proefperiode', waarin je in een aantal lessen ontdekt wat de kanosport jou allemaal te bieden heeft. Maar je ontdekt ook dat Levitas meer is dan alleen een kanovereniging. Je leest er hier meer over. We moeten je overigens wel waarschuwen: in de praktijk blijkt dat de meeste nieuwe leden meteen gegrepen worden door de vereniging en de kanosport, dus waarschijnlijk kom je niet meer bij Levitas weg als je eenmaal door de kanokoorts gegrepen bent!

6. Ik heb een lichamelijke handicap. Is het desondanks mogelijk om te kanoën?

Dat hangt volledig af van de handicap die je hebt. In veel gevallen is het bijvoorbeeld goed mogelijk om mee te varen in een tweepersoons kajak of in een open kano. Op Levitas hebben we veel verschillende soorten boten, waarvan sommige je enorm helpen bij het bewaren van de stabiliteit, doordat ze een brede onderkant hebben. We gaan hoe dan ook alleen het water als we je veiligheid kunnen garanderen. Heb je een specifieke vraag met betrekking tot jouw situatie, neem dan alsjeblieft contact met ons op via [email protected].

7. Voorjaarsactie: hoe, wie, wat, waar?

Wil je in de lente lid worden van Levitas, dan zijn er verschillende momenten waarop je met de vereniging kennis kunt komen maken. De Voorjaarsactie is zo'n moment; het is eigenlijk een open dag, waarop je langs kunt komen om te varen, mee te eten, een spelletje te spelen, en de vereniging van binnenuit kunt leren kennen.